Koepelkerk Smilde krijgt zonnepanelen maar niet op eigen dak.

De energierekening van de Koepelkerk in Smilde loopt steeds hoger op en daarom stapt het College van Kerkrentmeesters over op de aanleg van zonnepanelen, maar niet op het dak van de Koepelkerk zelf.

Vanwege de monumentale status van het pand mogen er geen zonnepanelen gelegd worden op het dak van de kerk. En dus moesten de kerkrentmeesters een creatieve oplossing zoeken, die ze vonden in hun eigen omgeving: twee boeren uit de kerkgemeenschap stellen het dak van hun schuur ter beschikking. "Heel mooi dat deze goedwillende boeren ons willen helpen", zegt de voorzitter van de kerkrentmeesters, Koos Oosterkamp.

"We waren genoodzaakt om te verduurzamen, want de energierekening werd gigantisch hoog", zegt Oosterkamp. "We hebben toen contact gehad met de coöperatie Duurzame Smildes, die ons weer in contact brachten met coöperatie GOED Groningen. Zij helpen ons met de verduurzaming van de kerk."

Ingewikkelde constructie

De huidige energiewet laat het niet toe om de opgewekte stroom van de boeren direct te gebruiken in de Koepelkerk. "De opgewekte stroom wordt terug geleverd aan het net", vertelt Musetta Blaauw van Coöperatie GOED. "Deze stroom verkopen wij vervolgens aan Energie Van Ons, een lokale energiemaatschappij. De Koepelkerk koopt bij dezelfde energiemaatschappij stroom, zo strepen we de kosten tegen elkaar weg."

Oosterkamp is blij met de oplossing: "Wij wisten tot voor kort helemaal niet dat het op deze manier kon. Toen dachten we dat de enige optie zonnepanelen op het dak van de kerk was, wat uiteraard niet mag. De boeren zorgen dus voor een hele mooie oplossing. Mooi dat de een de ander op deze manier helpt."

Vijfhonderd zonnepanelen

Voordat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden wordt eerst gekeken hoeveel zonnepanelen er precies passen op de daken. "Met een beetje geluk passen er 240 panelen op één dak, dus bijna 500 in totaal", zegt Blaauw. Dit grote aantal zonnepanelen helpt niet alleen de Koepelkerk: "Het draagt ook bij aan de energietransitie. Maar met dit aantal panelen kan in ieder geval een groot deel van de energiekosten van de Koepelkerk gedekt worden."

De creatieve oplossing moet nog wel even op zich laten wachten. Coöperatie GOED is afhankelijk van netbeheerder Enexis. "Zij geven aan dat het wel een jaar gaat duren voordat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden," zegt Blaauw. "We hopen in het voorjaar van 2024 de panelen te plaatsen, zodat het kerkbestuur in de zomer naast de kerk in het zonnetje kan gaan wachten tot het geld binnen stroomt."

Onderstaand de link naar het radiofragment:

https://youtu.be/JveAb5Wmpgo